A cumi, az értékes szövetséges

A szopás a baba természetes ösztöne. Nem csak a táplálékhoz jutás feltétele, hanem az önnyugtatás és a szájpadlás megfelelő fejlődésének eszköze is.

A szopás egy természetes ösztön, mely lehetővé teszi, hogy a baba táplálkozzon, de az önnyugtatásban és vigasztalásban is nagy szerepe van. Ezen kívül a szopáson keresztül a baba megtanulja koordinálni a légzés és nyelés folyamatát, mely hozzájárul az arc és a száj izmainak megfelelő fejlődéséhez.

Ha adunk cumit a babának, nagyon fontos, hogy jó terméket válasszunk: olyat, amely tökéletesen illeszkedik a szájba, és így nyomást gyakorol a nyelvre és a szájpadlásra. A jó cumiforma az anyatejes szoptatásnak megfelelő, természetes nyomást gyakorol a szájpadlásra. Egy jó cumi tehát értékes szövetségesünk lehet a gyermek szájában.

Ezen felül az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia legújabb tanulmánya szerint a cumizás csökkenti a hirtelen csecsemőhalál előfordulásának esélyét, mivel a nyelv állása miatt könnyebb a légzés, az alvás pedig kevésbé mély.

Természetesen nagyon fontos, hogy a cumit helyesen használjuk: soha ne mártsuk édes anyagokba, mivel ez növeli a fogszuvasodás veszélyét, illetve hozzászoktatja a gyermeket az édes ízhez. Valamint ne adjunk azonnal cumit a babának, ha elkezd sírni, ugyanis neki ez az egyetlen kifejezési eszköze.

A cumi használatának ideje is nagyon fontos: A WHO azt tanácsolja, hogy 2 éves korig (fokozatosan!) szoktassuk le a gyermeket mindenféle cumi használatáról.