A cumi használata - a pszichológus tanácsai

A cumi nagyszerű szövetséges a baba jólétében: de hogyan kell helyesen használni? Nézd meg a videónkat, hogy megtudd a válaszokat.

A csecsemők életüknek korai éveiben a cumi különösen hasznos szövetséges lehet bizonyos helyzetekben. Valójában a nem tápláló szopás során a nyelv ritmikus mozgása serkenti a jó közérzet hormont, más néven szerotonint, ezáltal segítve a baba ellazulását és nyugalmi állapotát.

Így a cumi nagy segítséget jelenthet a baba ellazulásának, elalvásának elősegítésében, illetve vigaszt nyújthat egyes stresszes helyzetekben, fájdalmas eseményekben.

A baba jóléte érdekében fontos megjegyezni, hogy a cumit nem szabad minden alkalommal használni, amikor a baba sír vagy sírogat. Valójában az a jó, ha a szülők megismerik és megértik a baba valódi szükségleteit, hogy vajon  éhes, szomjas, fogzik, vigasztalásra vagy pelenkázásra szorul.

Ami a cumihasználatot és az elalvást illeti, jó, ha ehhez más stratégiákat is alkalmazunk, amelyek elősegítik a baba elalvását.

A baba ringatása, akár sétálás közben, ezek nagyban segítik a baba egyensúly fejlődését is, valamint a testhelyzet megváltoztatása vagy a masszázs.

A kisgyermekek számára hasznos, ha beállítunk egy alvási rutint, mindig azonos időben és hozzá kapcsolódó meseolvasással vagy altatódal énekléssel, ami azután segíti a babát abban, hogy fokozatosan elhagyja a cumit és eljusson az önálló elalvásig.

Végül fontos, hogy a növekvő gyermek megtanuljon a cumi helyett más stratégiákat alkalmazni az érzelmi krízisek leküzdésére és megoldására, amit a szülők párbeszéddel, jelenléttel és testi érintkezéssel is támogatnak.

Te hogyan segítesz a gyermekednek megnyugodni?