A cumisüveg mosása és sterilizálása

A cumisüvegek tisztítása és sterilizálása nagyon fontos a baba egészsége, immunrendszere védelme szempontjából.

Születésétől az elválasztásig nagyon fontos a csecsemő higiéniája, különösen akkor, ha cumisüvegből táplálkozik. Míg a szoptatás higiéniai szempontból a legmagasabb szintű biztonságot nyújtja, a cumisüveges etetés a legnagyobb figyelmet igényli a cumisüveg alkatrészéinek tisztaságát illetőleg.

Hogyan kell sterilizálni?

  • Minden alkalommal, az etetés végeztével, ki kell nyitni az üveget és lemosni annak minden részével együtt, folyó csapvíz alatt. A könnyebb mosás érdekében javasolt lecsavarható aljú cumisüveget használni, mert így a maradék tej alaposan eltávolítható.
  • Ezután az összes alkatrészt forró sterilizálóba vagy hidegvizes fertőtlenítő oldatba kell helyezni.
  • A felhasználói útmutatóban leírtak szerint végezzük el a sterilizálást.
  • Alaposan kézmosás után, vegyük ki a cumisüveget és minden alkatrészét a sterilizálóból, elkerülve, hogy a kezünkkel megérintsük a cumit, használhatjuk például a fertőtlenítő készülékhez kapható műanyag fogót, ezután tegyük a sterilizált tárgyakat a konyhapultra.

Sterilizálási módszerek

A sterilizálás lehet forró vagy hideg. A forró sterilizálási módszer forró vizet használ, amelyet elektromos készülékben vagy mikrohullámú sütőben melegítenek és párologtatnak. A sterilizáláshoz szükséges idő az elektromos modellek esetében 5–15 perc, a mikrohullámúaknál 3-8 perc. A forró eljárások hasonlítanak az edényben lévő víz forralásának klasszikus módszeréhez, de sokkal gyorsabbak és praktikusabbak, különösen, ha gyakran kell elvégezni az eljárást, és sok cumisüveget vagy egyéb terméket (mellszívó, üvegek, cumik) szeretnénk sterilizálni.
A hidegsterilizálás folyékony vagy tabletta formájú fertőtlenítőszerek használatát jelenti hideg csapvízzel elegyítve. A hideg fertőtlenítőszereket - összetételüket illetően - szándékosan tervezték biztonságosnak és a csecsemő által jól tolerálhatónak. Ez a módszer emiatt több időt igényel, de a tárgyakat nem kell utána lehűteni, hiszen fel sem forrósodnak.

Hogyan sterilizálhatunk cumisüvegeket a mikrohullámú sütőben?

Speciális tartórészek vannak a mikrohullámú sterilizálóban a cumisüveg különböző részei számára: a szétszedett és korábban az éltemaradékoktól megtisztított termékrészeket a sterilizátor belsejébe kell helyezni;

  • adjunk hozzá egy kevés csapvizet a felhasználási utasítás szerint;
  • végezzük el a sterilizálást a felhasználói kézikönyv utasításainak betartásával;

  • a folyamat végén vegyük ki a sterilizátort a mikrohullámú sütőből anélkül, hogy felemelnénk a fedelet, így a tárgyakat akár órákon át steril körülményben tárolhatjuk (illetve, közvetlenül csak szoptatás előtt javasolt levenni a fedelet).

Mi a legjobb módszer a műanyag palack sterilizálására?

A műanyag cumisüveg-modellek nagyon népszerűek, méghozzá azért, mert nagyon praktikusak, de tisztításuk apró és egyszerű óvintézkedéseket igényel: a műanyag az üveg anyaghoz képest több szagot és vegyi anyagot tart vissza, ezért tanácsos ezeket a termékeket nem kifejezetten agresszív mosogatószerrel mosni. Javasolt használat után azonnal elmosni az üveget és az etetőcumit vízből és természetes ill. szenzitív mosogatószerből készült oldattal, majd ezután forró sterilizálást alkalmazni.

A műanyag cumisüvegekhez a forrógőz-eljárások, mint az elektromos vagy mikrohullámú sterilizátorok az előnyösebbek a fenti okok miatt, amelyek gőz hatására sterilizálnak.
Aki praktikusságból inkább a hideg fertőtlenítő oldatot választja, annak is javasolt olykor a forrógőzös sterilizálás, a szagtalanítás végett. 

Meddig kell sterilizálni?

Az életkor első hat hónapjában a gyermek immunrendszere még nem fejlődött ki teljesen, ezért a legnagyobb figyelmet kell fordítani minden olyan tárgyra, amellyel a baba érintkezik, pláne, amit a szájába is vesz. A 0-6 hónapos időszakban a gyermekorvosok mindent sterilizálni javasolnak napi egy alkalommal: cumisüvegek, cumik, kiegészítők, tányér, kanálka, bébijátékok, rágókák. Hat hónapos életkor után fokozatosan csökkenthetjük a sterilizálás gyakoriságát, előbb például kétnaponta, háromnaponta, majd egy éves kortól csak alkalmanként, ha indokolt.