A kanál, az ismeretlen furcsaság…

A leválás és tejről való leválasztás időszakában meg kell ismernie a babának egy új eszközt, a bébikanalat.

És várjuk meg, amikor a kanalat a szájához emeltük, hogy a maga akaratából nyissa ki a száját. Mutassuk meg neki eleinte, hogy hogy kell – saját magunkon. A babák utánzással tanulnak a legtöbbet.

Az újszülöttek eleinte kipréselik az anyamellből a tejet, majd megtanulják a szopás technikáját. És egyszer csak ott van egy kanálka a szája előtt, és fogalma sincs, mit csináljon vele. Sokszor szinte leszopizza az ételt a kanálkáról. Ezért tanácsos, hogy hagyjuk meg a szoptatást eleinte az étkezések között is, majd később reggel és este, hogy az ismerős ételhez jutási technikát még továbbra is alkalmazhassa, ez megnyugtatja őt.

Adhatunk a 2-3 hónapos csecsemőnek bébikanálkával vizet és kamillateát, hogy mihamarabb megszokja az ételhez, innivalóhoz jutás ezen módját is, mielőtt a szilárd ételre szoktatást ténylegesen elkezdjük.

A szilárd étel etetése általában 6 hónapos korban kezdődik, de lehet akár hamarabb, akár kicsit később, ez a gyermek jelzéseitől, igényétől is függ. Kezdjük az etetéseket a szilikon fejű kanállal, mert a puha szilikon nem sérti meg a baba szája szélét, így nem okoz negatív érzést a szilárd ételekkel kapcsolatban. A bébikanalak ideális mérete a teáskanálhoz hasonló.

Hagyjuk, hogy hagy nyelje le az első kanálkányi ételt, addig soha ne tegyünk a szájába újabb adagot. Segíthetünk neki azzal eleinte, hogy amikor kinyitja a száját, a nyelve közepéig tesszük be a kanalat, és gyorsan kivesszük a kanalat, amikor a száját összecsukja.