#anyaÉS - Nő és anya: két összeegyeztethető szerep

Praktikus tanácsok az anyává vált nőknek

Hogyan lehet összeegyeztetni az anya és a nő szerepét? Mennyi időt szán magára egy anya? Hiszen gyönyörű dolog a gyermekvállalás, de ne feledjük, hogy az anyaság megélése közben nők is vagyunk.

A mi választásunk, a mi hangunk: hallassuk!

A szabadság mellett vagyunk: hogy azzá váljunk, akivé akarunk, és megválaszthassuk, hogy ki legyünk.
Ezért, mi a Chicco-nál, szeretnénk támogatni a nőket és mindent, ami lenni akarnak. Hogy valóban szabadok lehessenek, hogy azzá váljanak, amiről mindig is álmodtak.

Hallassuk együtt a hangunkat: mi mind vagyunk #anyaÉS még sok más.

Nőnek lenni, nem 'csak' anyának

Anyának lenni nem azt jelenti, hogy megfosztja magát a nő mindattól, amit korábban tett, ahogy korábban élt. Természetesen a gyermek születése nagy változásokkal jár, különösen a gyermek életének első hónapjaiban, de akkor is meg kell találni az egyensúlyt, a nőnek újra fel kell fedeznie önmagát.

Hogyan lehet összeegyeztetni a családot és a munkát?

Manapság nagyon sok anya marad egyedül a bűntudattal, amikor ezeket kérdezik tőle:

 • Miért nem mész vissza dolgozni?
 • Miért nem hagyod abba a munkád?
 • Miért nem hagyod otthon?
 • Miért akarod otthon hagyni?
 • Miért hagyod, hogy a nagyszüleid neveljék?
 • Miért nem hagyod, hogy a nagyszüleid neveljék?

A lista még nagyon hosszan folytatható... Túl sokszor kerülnek válaszút elé a nők: anyaság vagy karrier? Még ma is meglepődve olvashatjuk, hogy a nők túl gyakran kénytelenek elhagyni munkahelyüket, mert túl nehéz összeegyeztetni a munkát a növekvő gyermek igényeivel.
Olyan lehetőségekre van szükség, amelyek támogatják a nőt, hogy anya lehessen, miközben továbbra is végzi a munkáját, és ápolja érdeklődését és hobbiját, legyen szó bármilyen sportról, futásról, tanulásról vagy egy kávéról a barátokkal. Legyünk tehát aktívak, söpörjük el a bűntudatot, amitől úgy érezzük: nem vagyok „jó anya”; mert a nők is szeretnének az anyaság mellett valami mást is véghezvinni.

Gyakorlati tanácsok, hogy egy anya ne érezze azt, megszűnt nőnek lenni

Tagadhatatlan: az anyaság megváltoztatja egy nő életét. Mert amikor hirtelen anyává válunk, már nem csak "én" vagyunk, hanem "én + babám" leszünk. Mit tehetünk, hogy ne adjuk fel identitásunkat?

 • Kifejezetten segítséget kérünk az apától, és megosztjuk vele a gyermekekkel kapcsolatos kötelezettségvállalásokat a lelki teher enyhítésére.
 • Eldöntjük és megszervezzük az életünket úgy, hogy megtaláljuk azt a struktúrát vagy személyt, aki gondoskodni fog a kicsinkről, amikor úgy döntünk, hogy időt szánunk saját magunkra, akár a munka újraindításáról, akár másról van szó.
 • Anyacsoportokat hozunk létre a környékünkön, hogy formális és informális támogató hálózat legyen körülöttünk.
 • Vigyázzunk testünkre és lelkünkre: az öngondoskodás elengedhetetlen. Mindig találjunk időt, amit teljes mértékben magunkra szánunk. Vigyázzunk testi és lelki jólétünkre.
 • Koncentráljunk a jelenre, és ne felejtsük el, hogy tiszteletben kell tartanunk prioritásainkat, identitásunkat. Minden anya először is nő.