Az anyatejes táplálás fortélyai

Fontos, hogy a szoptatást jól végezzük, hogy a csecsemő ragaszkodjon a mellhez.

A szoptatás teljes hossza akár egy órán át is tarthat. Ideális ideje 15-20 perc, de egy újszülött esetében ez nem ennyire egyértelműen meghatározható. Célszerű ezért az édesanyának egy kellően csendes és nyugodt helyet választania, amikor akár ülve vagy oldalra feküdve szoptat. Mindig keresse meg a legkényelmesebb pózt, ami alkalmanként is változhat. 

Ha az édesanya ülve szoptat, akkor a csecsemő feküdjön a karjain vízszintesen, a baba hasa érintkezzen az anya hasával, és az orra a mellhez érjen. A szoptatós párna nagyon hasznos, mert lehetővé teszi, hogy a baba a megfelelő magasságban feküdjön, és az anya számára pedig kényelmes, hát- és karkímélő, ha nem kell tartania végig a csecsemőt.

Amikor a baba megfelelően nagyra nyitotta a száját (kisujjal a szája sarkát megérintve ún. ásításra ösztönözhetjük), akkor indulhat a szoptatás.

A bőrfelázás és repedezett bőr megelőzése érdekében ügyelni kell arra, hogy ne tartson fölöslegesen sokáig egy szoptatás. Főleg leső gyermekes édesanyák számára fontos, hogy szoptatás közben ellenőrizzék, hogy a baba megfelelően nagyra és tágra nyitott szájjal kezdte-e el a szopást, és hogy a szája ebben a pózban van-e később is, vagy pedig csak cumizik a bimbón. A mellbimbót és a teljes bimbóudvart öleljék körbe a baba ajkai és az orra és az álla érintse meg a mellet. Ezzel is ellenőrizhető, hogy valóban szopik a baba, és nem csupán cumizik.

A csecsemő először gyors tempóban kezd szopni, szinte masszírozza a mellet, hogy ösztönözze a tejkiáramlást, majd egyre lassabb tempóra vált és egyre mélyebben szív. Ilyenkor az anyatej megfelelően áramlik.

Boppy® szoptatós párna

Raktáron
17 990 Ft

Boppy® szoptatós párna

Nincs raktáron
17 990 Ft