Egyedül öltözöm!

Ahogy a gyermek növekszik, lassan kialakul az akarata és a választás iránti igénye.

Az önállóság iránti igény is a gyermek fejlődésének része. Napról napra többet mutat a személyiségéből, és abból a vágyából, hogy egyre több mindent „egyedül” csináljon, beleértve a leghétköznapibb dolgokat is. A legnyilvánvalóbb ezek közül, hogy egyedül akar öltözködni. Gyakran előfordul már hároméves kor alatt is, hogy a gyermek nem szeretné azt felvenni, amit az édesanyja választott neki, és jobban érzi magát, ha ő döntheti el, hogy mit viseljen.

Természetesen előfordul, hogy a döntése teljesen abszurd, és vékony kabátkát akar felvenni télen, vagy abszolút össze nem illő dolgokat. Sokszor megesik, hogy reggelente az egész család azon vitázik, hogy a gyerek mit vegyen fel az iskolába.

Erre megoldás lehet, hogy már este kiválasztjuk a másnapi ruhát, így a gyermek azt is megtanulja, hogyan kell az időjárásnak és a másnapi programoknak megfelelően megtervezni az öltözetet. Nézzük meg együtt a másnapi időjárást, és beszéljük meg a programokat is, majd válasszuk ki a legmegfelelőbb ruhát. Irányítsuk a helyes döntés felé, de közben hagyjuk meg a gyermek szabadságát, hogy ő is érvényesíthesse ízlését és akaratát.