Hogy maradjak nyugodt, ha a testem átalakul?

A test fokozatosan átalakul. A terhesség vége felé sok nő panaszkodik alvászavarokra.

A test fokozatosan változik, a terhesség természetes alakulását követve. A hormonok a melleket feszessé teszik, a mellek megnövekednek, megváltozik a testalkat, és minél jobban akadályozza a növekvő has a mozgást, annál nagyobb az őrület, amikor a kismama fel szeretne venni egy zoknit, harisnyát, stb, ami szinte lehetetlen! Persze, ezeket a kis zavaró dolgokat kompenzálja az örömteli várakozás. 

Fontos, hogy a kismama törődjön a testével, ne hanyagolja el magát, és érdeklődjön, készüljön fel előre, hogy milyen változásokon megy majd át a teste, így könnyebben elfogadja, sőt örömmel fogja tudni fogadni, ha megérti, hogy ez a változás vezet el ahhoz, hogy gyermekét világra hozhassa.

Változatos és kiegyensúlyozott étrend javasolt, határt kell szabni az élvezeteknek vagy teljesen abbahagyni a teázást, kávézást, dohányozást és alkoholfogyasztást. Át kell térni egy egészségesebb életformára, mely része a sok séta, lelassulás, a csönd, illetve a megnyugtató beszélgetések a babával.

A ruhatár is átalakul. A kényelem a fő szempont, de persze ettől még lehet nőies és divatos. A kényelmet biztosítják a speciális kismama fehérneműk, női alsók és melltartók, egyrészt a szoptatás előtti időszakra, amikor a has és a mell növekedéséhez kell rugalmasan alakulnia a melltartónak és alsónak, valamint a szoptatás utáni időszakra, ilyenkor lesz szükség a lenyitható kosarú szoptatós melltartókra.

A terhesség alatt a hastartópánt és a kismamapárnák kímélik a hátat, ezáltal kényeztető érzést biztosítva alvás és pihenés közben.