Kettőből három: Hogyan legyünk egyének, szülők és egy pár?

Szülővé válás: Mi a legjobb módja ennek a változásnak?

Amikor megérkezik egy baba, a pár élete óhatatlanul is megváltozik, az anya figyelme a gyermekről való gondoskodásra összpontosul, és az apa elhanyagoltnak érzi magát; de ugyanez megtörténhet fordítva is, az apákat annyira magával ragadhatja a gyereke csodálata, hogy figyelmen kívül hagyják a partnerük előtt álló kihívásokat.
Hogyan lehet a legjobban eligazodni ezekben a nagy változásokban párként és családként, és nem elszigetelt egyénekként?
Ha komoly válsághelyzet adódna, javasoljuk szakember segítségét kérni, de néhány alapvető tipp is segíthet jobban megbirkózni azokkal a kihívásokkal, amelyek a felfordulás pillanatában jelentkeznek.

Szánj egy kis időt magadra, és legyen időd a párodra is

Lehet, hogy szülők lettünk, de továbbra is egyének és egy pár maradtunk. Elképzelhetetlennek vagy akár „rossznak” tűnhet, hogy alig várjuk, hogy legyen egy kis időnk magunkra, távol a babától, de nem az. A párkapcsolatban elért egyensúly fenntartása és egy kis idő önmagunk számára semmiképpen sem jelenti, hogy ezzel elhanyagoljuk a gyermekünket, sőt összeszedettebb és talán még lazább is, szülőket biztosít a számára. Ugyanez igaz, amikor az intim pillanatokról és a szexualitásról van szó. Adjunk időt magunknak, hogy újra felfedezhessük a dolgok ezen oldalát.

Segítség kérése

Nem vagyunk csodanők vagy szupermenek, hanem emberek, és erre különösen érdemes emlékezni, amikor szülők leszünk. Amikor a nyomás és az aggodalmak nőnek, és napjainkat elhomályosítja a szorongás, ideje segítséget kérni. Nem szabad a gyengeség jelének tekinteni, sőt, inkább erősségnek: „Tudom, hogy nem tudok mindent megtenni, és hajlandó vagyok segítséget kérni”.
Gyakran napi néhány óra is lehetőséget ad a feltöltődésre. Megkérhetjük ismerősünket, rokonunkat, hogy segítsen, nagy valószínűséggel élni fognak a lehetőséggel!
Az érzelmi és anyagi támogatás is nagyon fontos mind az egyén, mind a pár jóléte szempontjából: a barátok és a család támogatása védelmet nyújt a stresszes pillanatok fokozódása ellen, amelyek aláássák párkapcsolatunkat. Ne feletsük el, hogy azok a konfliktusok, amelyeket korábban is meg lehetett volna oldani, ma is leküzdhetők, esetleg egy kis külső segítséggel.

Ne törekedj a tökéletességre, nincs olyan, hogy tökéletes szülő

A szülőséghez nem jár kézikönyv, bár számtalan könyv kínál segítséget. Ennek ellenére az ösztönünk gyakran az egyik legjobb eszközünk. Ha félünk a hibáktól, és aggódunk, amikor nem tudjuk eldönteni, mire van szüksége gyermekünknek, valószínűleg jó szülőkké válunk. Amikor gyermekünk sír, nem tudjuk azonnal, mire van szüksége. Éhes? Kólikás? Fáradt? Hamarabb rájössz, mint gondolnád, és a kommunikáció a szülő és gyermeke között egyre gördülékenyebbé válik. A párkapcsolatban is fontos szerepet játszik a kommunikáció. Ha baba van a közelben, a kommunikációnak inkább fokozódnia kell, mint csökkennie. Osszd meg kétségeidet és bizonytalanságaidat partnereddel. A gyermek születése felfedheti a párkapcsolat rejtett erősségeit, és egyben lehetőségként szolgálhat a közös fejlődéshez.

Bocsássunk meg magunknak

A félelem teljesen normális érzés, amikor nagy változásokon megyünk át. Ez egy új szakasz, kísérletezünk, és ez az első alkalom, szóval nem árt aggódni. Ugyanakkor meg kell akadályoznunk, hogy félelmeink olyan mértékben növekedjenek, hogy megbénítsanak bennünket. Az élet sok kihívást tartogat, és ez az egyik. Korábban sikeresen kezeltük a nehézségeket, miért lenne ez másként? Higgyünk magunkban.