Láz esetén…

A láz a test természetes védekező mechanizmusa a vírusok és baktériumok ellen, de megijesztheti a szülőket.

A láz gyakori jelenség - különösen gyermekeknél – és „arra való”, hogy mevédje a szervezetet a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Ezek a mikro-organizmusok nehezen élnek meg magas hőmérsékleten, így a láz az egyik módja a legyőzésüknek.

A hőmérséklet megemelkedése tehát egy teljesen normális jelenség, ami azt mutatja, hogy gyermekünk immunrendszere jól működik.

De, mint tudjuk, a láz megrémíti a szülőket, különösen ha magas, vagy ha a baba nagyon kicsi. Ennek ellenére ne engedjünk a kísértésnek, hogy azonnal lázcsillapítót adjunk a babának, legalábbis eleinte. Hagyjuk, hogy dolgozzon az immunrendszere. Csak akkor avatkozzunk be, ha a láz 38°/38,5° fölé emelkedik, vagy ha látjuk, hogy a babának nagyon rossz a közérzete.

Minden esetben konzultáljunk a gyerekorvossal: tájékoztassuk a gyermek viselkedéséről, a láz magasságáról és időtartamáról, illetve, hogy a gyermek hol találkozhatott beteg emberekkel.

Mit tudunk tenni, ha a baba lázas? Ha szoptatjuk a babát, ne hagyjuk abba. Ha a baba már nagyobb, és nem igazán éhes, adjuk neki könnyű ételeket, napjában többször, keveset. Adjunk neki sok vizet, teát vagy kamillateát, és legyen minél többet nyugalomban. Hagyjuk minél többet aludni, hogy az immunrendszer tudjon dolgozni, így segítve, hogy a baba minél gyorsabban meggyógyuljon.