Mennyi alvásra van szüksége egy babának?

Tudod, hogy mennyi ideig kell aludnia a babának, és miért elengedhetetlen a pihenés?

Mennyi ideig kell aludnia egy újszülöttnek?

Minden emlősnek, a nyusziktól a lovakig, így az embereknek, tehát a gyerekeknek is, aludnia kell. Az emlősöknél a megfelelő alvási órákat a világos és a sötét napszakok váltakozása alakítja. Az élet első heteiben az újszülöttnek még nem alakul ki a nappal és éjszaka érzéte, és néhány hónapba telik, amíg ez megtörténik.

Egy kisbabának ennyit kell aludnia:

  • Az élet első hónapjában az újszülött napi 16-18 órát alszik, és ez az alvás 3-4 órán át tart, majd felébred.

  • Az élet 2-3. hónapjától kezdve az újszülött az éjszakai alvás mennyiségét 5-6 egymást követő órára növeli, és csökkennek az éhség miatti éjszakai ébredések.

  • Fokozatosan, 6 hónapos kortól, a baba már képes egyre több órát átpihenni éjszaka.

  • 1-2 éves korban a gyermeknek 11-14 órányi időmennyiséget kell aludnia éjjel és nappal.

  • Óvodás korban 10-12 órányit; ehhez 3-4 éves korig célszerű fenntartani a délutáni alvás szokását.

  • Legalább napi 9-10 órát kell aludni 6 és 13 éves kor között.

Miért van szükségünk alvásra? 

Az agy a testünk legösszetettebb szerve, jobban működik, mint az összes többi szerv, és elkerülhetetlenül sokkal több mérgező hulladékot termel. Ezen anyagok felhalmozódása és számos inger bejutása fokozatosan növekvő pihenési igényt generál. Az agynak szüksége van alvásra, hogy visszatérjen a teljes hatékonyságához. Ezért az alvás alapvető szükséglet a túlélésünkhöz és a jólétünkhöz, ugyanolyan fontos, mint az evés és az ivás. 

Mi történik alvás közben? 

Alvás közben az agy teljesen más, mint pihenéskor. Amikor alszunk, az agy bizonyos területei, amelyeket ébrenlétre és tudatosságra használunk, "ki vannak kapcsolva", akadályt képezve köztünk és a külső ingerek között. Ugyanakkor a többi agyterület idegsejtjei felélénkülnek és elkezdenek dolgozni: feladatuk az ébrenlét során keletkező hulladékok és mérgező anyagok eltávolítása, valamint a fontos információk kiválasztása, amelyeket az agy "leggyakrabban használtnak" ítél ( REM fázis), míg a gyengék, „kevésbé használtak” (nem REM fázis) kiküszöbölhetők. Ez a munka csak éjszaka történhet, mert nappal az agy sok más tevékenységet végez.

Az alvás mindenki számára elengedhetetlen, de különösen a gyerekeknek

Ha a gyermek a megfelelő időmennyiséget alvással tölti naponta, az agya teljes tisztításon esik át, ami elengedhetetlen a jó hangulathoz, a koncentrációhoz és a nappali érzelmek kezeléséhez.
Ezenkívül a gyermek megfelelő alvása garantálja a tanulási és memóriaépítési folyamatok fejlődését, a növekedés értékes és alapvető funkcióit.
Amikor a kicsi reggel kinyitja a szemét az elegendő alvás után, jó hangulatban lesz, kíváncsi arra, hogy szembenézzen a nappali kihívásokkal, és sok új dolgot fedezzen fel, és képes lesz koncentrálni azokra a tevékenységekre, amelyeket általában végez, valamint jobban kapcsolatot tud létesíteni a szüleivel, pedagógusokkal és más kísérőkkel.