Mindjárt kész a bébiétel!

Ha saját magunk készítjük el a baba ételét, ez egy kedves kis gesztus, a szeretet mindennapi megnyilvánulása. Csak hát nem könnyű időt találni az elkészítésre!

Ha a bébiétel házi elkészítését ilyen gondolatok mentén újratervezzük, akkor rájövünk, hogy nem is olyan nagy kihívás a bébiétel készítés, és akár az egész család is fogyaszthatja!

Emiatt gyakran esik a választás a kész üveges bébiételekre, mert vitathatatlanul praktikus és gyors, csak kinyitjuk, felmelegítjük és már adhatjuk is a babának.

De ne felejtsük el, hogy az otthoni ízek mindig a legfinomabbak, ezért az otthon készült ételeknek különleges szerep jut.

Először is, mert az otthon készült ételek frissek és személyesek. Az édesanya maga válogatja ki a zöldségeket, halat, húst, stb., és a nyersen vagy frissen párolt, majd azonnal elfogyasztott ételek a tápanyagokat is sokkal jobban megőrzik, valamint az ízük is jobb. Másodszor, a házilag készült ételek sokkal jobban bevezetik a babát az ízek világába, mert egyes összetevőket nyersen, majd utána párolva, főve is el lehet fogyasztani. Ezek a természetes ízek és illatok és a felismerések, hogy a különböző élelmiszerek, illetve összetevők kölcsönhatásából milyen más ízek és illatok jöhetnek létre, nagyon fontos felfedezések egy kisgyermek számára.

Az édesanyák nagyon találékonyak, és az egyik ételt pépesebbre, a másikat darabosabbra készítik el, közben egy-egy összetevőt is megváltoztatva. Így nagyon sokfajta finomságot megismerhet a kisbaba! A bölcs édesanyák így szoktatják hozzá a gyermeket a sokszínűséghez, felkeltve a vágyat és kíváncsiságot a kísérletezésre. 

Érdemes az elejétől kezdve egy táplálkozási tervet készíteni: eleinte mindenből csak egy kicsit kóstoltassunk meg a babával. Minden nap legyen valami pici újdonság, akár egy-egy apró falatka, akár többféle ételből, élelmiszerből.

Persze, a mindennapi főzőcskézés, az előkészítés, a megtisztítás, hámozás, lereszelés, párolás, pürésítés, majd etetés után a mosogatás, és mindez minden nap, olykor nagy kihívásnak tűnik, de erre vannak a kiváló pároló és pürésítő elektromos készülékek, amiben a bébiétel elkészítése egyszerűsíthető.

Ne feledjük, hogy a házias ételkészítés kreativitásra is lehetőséget ad, az édesanya feltalálhat saját bébiétel recepteket, étvágygerjesztő finomságokat kreálhat 5-20 perc alatt a babának, a legegyszerűbbtől a bonyolultabb ételekig.

A csecsemők ételét egy-másfél éves kor alatt ne sózzuk meg soha, mert a sok só kivonhatja a vizet a baba szervezetéből, de egyes bébiételek alkalmasak arra, hogy a felnőttek esetében például köretként szolgáljanak, akár utólag megsózva. A párolt zöldségek esetében pedig az ízek olyan jól megmaradnak, hogy sózásra nincs is szükség.