Mitől biztonságos az utazás?

A biztonsági gyerekülést akkor is használni kell, ha rövid távolságra megyünk, vagy ha nagyon késésben vagyunk, vagy épp hisztizik a gyerek.

 

Az autósülés egy gyermekbiztonsági rendszer, amit mindig használni kell, ezt törvény írja elő. Az autósülés használata a legbiztonságosabb módja annak, hogy a gyermek gépjárművel közlekedjen.

Sok szülő - szembesülve a gyermek tiltakozó hisztijével vagy sírásával, amikor nem akar beleülni a gyerekülésbe – gyakran lemond arról, hogy a gyermeket a gyerekülésbe helyezze. Ha alszik a baba, akkor pedig fel kellene ébreszteni, így előfordul, hogy inkább rövid útra az édesanya hátra ül az autóban, karjában a csecsemővel, míg apa vezet. Az ütközés és baleset kockázata azonban a sofőr jó szándéka és nagyfokú vezetési tapasztalata ellenére is megbecsülhetetlen előre. Ha csak a szomszéd utcába megyünk, akkor sem tudjuk előre megjósolni az eseményeket. Egy kicsit élesebben bevett kanyar, egy hirtelen fékezés, mert az eddig telezöld jelzőlámpát mára átállították és most épp piros, ezek a helyzetek pont elegendőek arra, hogy akár 3 perces autós utazás során is kirepüljön a gyermek a karunkból vagy a gyerekülésből, és megüsse magát az autóban. Még csak nem is történt autós baleset, mégis súlyos következményekkel járhat.

Ha útközben a baba sír vagy pelenkát kell cserélni, megetetni, stb., meg kell állni, félre kell állni az autóval. Ne vonjuk el a magunk figyelmét vagy a sofőr figyelmét az eseményekkel. Az etetés és itatás is tilos menet közben, mert a fékezéstől félrenyelhet a baba és megfulladhat.

Ha a gyermek nagyon sír, akkor se vegye ki a gyerekülésből menetközben, és ne lazítson a biztonsági övön. A gyermek hirtelen kihúzhatja a karját, majd egy kisebb fékezésre előrebukik derékból, és máris megtörténhet a baj.

 

A biztonsági gyerekülést mindig használni kell. Nincs olyan helyzet, ami kivételnek számít, amikor elindulunk az autóval. Ennek komolyan vételére kérje meg a nagyszülőket, a bébiszittert és más rokonokat, barátokat is, amikor a gyermekét rájuk bízza. A gyerekülés helyes bekötését mutassa meg nekik és gyakorolják.

Legyen Ön az első jó példa gyermeke számára, használja Ön is a biztonsági övet, ne csak a gyermeket kösse be!

Akita gyerekülés 9-36 kg

Raktáron
89 990 Ft

80 090 Ft

%

Chicco Akita Fix autósülés 9-36 kg

Raktáron
124 990 Ft

111 240 Ft

%