Női szerep és anyaság: két szerep, amelyek együtt is működhetnek

Gyakorlati tanácsok anyának és nőnek lenni

Hogyan hangoljuk össze a női és anyai szerepeinket? Mennyi időt szánhat egy anya arra, hogy nő legyen? Anyának lenni szép, de ne felejtsük el, hogy mi nők is vagyunk.

Nőnek és nem csak anyának lenni

Az anyává válás nem jelenti azt, hogy elhagyunk mindent, amit korábban tettünk. A gyermek születése minden bizonnyal jelentős változásokat hoz, különösen a baba első hónapjaiban, de meg kell találnunk az egyensúlyt, és újra fel kell fedeznünk, kik is vagyunk. Egy régi afrikai közmondás szerint „egy egész falu kell egy gyerek felneveléséhez”, ami képet ad arról, hogy ma mennyi idő, energia és bátorság kell egy gyerek felneveléséhez, és milyen gyakran hárulnak a felelősségek és az áldozatvállalás az anyára. Minden anyának meg kell tanulnia, hogyan tud időt szakítani önmagára, az életmódjának megfelelően. Időre van szüksége a sportolásra, a vásárlásra, a fodrászatra és egy estére a barátaival.

Anyák és a munka

A mai anyák elszigeteltek. A bűntudat tengerében sodródnak: - Miért nem mész vissza dolgozni? - Miért nem lépsz ki a munkahelyedről? - Miért nem viszed el a napközibe? - Miért akarod napközibe vinni? - Miért nevelik a nagyszülei? - Miért nem a nagyszülei nevelik? A listát még hosszan lehetne folytatni. A nők túl gyakran találják magukat válaszút előtt: anyaság vagy karrier? Meglepő módon a nők túl gyakran kényszerülnek arra, hogy otthagyják munkájukat, vagy más munkát vállaljanak, mert a munka és a felnövekvő gyermek szükségleteinek összeegyeztetése ma is túl soknak bizonyul. Olyan döntésekre van szükség, amelyek segítenek a nőknek anyának lenni, miközben folytathatják a munkájukat, és ápolhatják a személyes érdeklődési köreiket: sport, futás, úszásoktatás vagy egy kávé a barátokkal. Tehát cselekedjünk, és szabaduljunk meg a „nem vagyunk elég anyáskodó” bűntudattól, mert más érdekeink is vannak.

Gyakorlati tanácsok anyának és nőnek lenni

Tagadhatatlan: az anyaság megváltoztatja a nőket, de minden bizonnyal jobbá. Tudjunk meg róla minél többet, és legyünk érzékenyebbek ezekre a változásokra. Amikor anyák leszünk, hirtelen már nem csak „én” van, hanem „én+kisbabám” lesz. Mit tehetünk annak érdekében, hogy anyákká váljunk anélkül, hogy feladnánk a női létet?

  • Legyünk nyíltak, és kérjük meg az apát, hogy segítsen, osztozva a gyermeknevelés felelősségében.
  • Tervezzünk előre, keressünk egy babanapközit vagy egy személyt, aki tud vigyázni a babánkra, ha úgy döntünk, szánunk egy kis időt magunkra, legyen szó munkáról vagy egyéb tevékenységekről.
  • Vegyük fel a kapcsolatot a szomszédságunkban élő édesanyákkal, hogy formális és informális támogató hálózatot hozzunk létre. Törődjünk testünkkel és elménkkel.
  • A személyes gondoskodás nagyon fontos része az anyaságnak: próbáljunk meg egy kis időt szánni önmagunkra, hogy gondoskodhassunk testi és lelki jóllétünkről.
  • Összpontosítsunk a jelenre, és ne felejtsük el, hogy bár most már anyák vagyunk, hűnek kell maradnunk prioritásainkhoz és identitásunkhoz. Minden anya nő, és minden nő egy önálló személyiség is.