Szülés után: a testi-lelki egyensúly megtalálása

Anyává válás: hogyan változik egy nő élete

Az anyává válás, különösen az elsőszülött esetén, jelentős fizikai, érzelmi és kapcsolati változásokat hoz magával, és elkerülhetetlenül azt eredményezi, hogy a dolgok egy bizonyos ideig "kiegyensúlyozatlanok" lesznek. Mivel a nőt túlterheli az új, anyai szerepe, előfordulhat, hogy szem elől téveszti saját szükségleteit.
Lássunk néhány tippet, amelyek segítenek jobban átvészelni ezt az időszakot, és segít abban, hogy előbb-utóbb visszanyerjük egyensúlyunkat.

Az első terhesség: hogyan érzi magát egy újdonsült anya?

A szülés utáni első hónapokban a csecsemőről való gondoskodás egy szigorú forgatókönyvként érheti az anyát, minden idejét, energiáját és figyelmét felemésztve. Ennek eredményeként a végén megfosztja magát minden tevékenységtől és érdeklődési körtől, amely korábban segített neki feltöltődni, jól érezni magát, élvezni az együtt töltött időt partnerével, illetve másokkal. Egyes anyák a szülés után még hosszú ideig nehezen találnak időt magukra. Ennek oka néha valós akadályok, például az, hogy nincs senki, aki segíteni tudna a gyermek gondozásában, máskor viszont egyszerűen annak az eredménye, hogy nem ruháznak át felelősséget vagy nem kérnek segítséget. Nem ritka, hogy az anyák „bűntudatot” éreznek, amiért szánnak magukra egy kis időt, és sajnos gyakran megszokják az áldozatvállalást.

Meg kell tanulni anyának ÉS nőnek lenni!

Kulcsfontosságú dolog időt szánni valami olyasmire, amit élvezelni tud az anya és ez a gyermek számára is nagy hasznot hoz. Anyának lenni teljes munkaidős felelősség, és mindannyiunknak meg kell találnunk a módját a feltöltődésnek, hogy a legjobbat hozhassuk. Idővel és gyakorlással egyre könnyebb lesz átváltani az „anya” szerepről a „nő” szerepére, de kezdetben ez elég nagy kihívást jelenthet, és emiatt a párkapcsolatot is át kell alakítani. A személyes áldozatok, különösen, ha életformává válnak, jelentősen befolyásolhatják az anya jóllétét, ami végső soron a családi életre, sőt a gyermekre is kihat.

Párként alkalmazkodni kell!

A szülővé válás ténye annyira elsöprő tud lenni, hogy az emberek néha félreteszik a „páros” kapcsolatukat, és minden figyelmüket a baba életével és jólétével kapcsolatos információkra összpontosítják, teljesen figyelmen kívül hagyva egy ideig az intimitást és a kémiát a párjukkal. Az egészséges kommunikáció fenntartása alapvető fontosságú, és lehetővé teszi minden partner számára, hogy tudatosítsa a másikban bármilyen szükségletét vagy problémáját, hogy a kölcsönös segítségnyújtás révén megérthetők és kezelhetők legyenek.

Kismamának lenni igazán gazdag élmény és nagyszerű lehetőség a fejlődésre, az élet új szemszögből való szemlélésére, amely segíthet egy nőnek az új és jobb testi és lelki egyensúlyának felfedezésében és újrateremtésében.

Az "AnyaÉS..." kifejezés emlékeztet arra, hogy az áldozatvállalás nem válhat szokássá, inkább újra fel kell fedeznünk, kik vagyunk, és folytatnunk kell az életünket nőként, a munkánkban szakemberként, miközben élvezzük az anyaság csodálatos élményét.