Tudtad, hogy...?

Hasznos tanácsok kezdő és gyakorlott szülőknek.

Tudtad, hogy...?

1. ....a baba születését követő első órákban, amikor a bababőr a mamabőrrel érintkezik, - azonkívül, hogy a mama a testével melegíti a csecsemőt - azért fontos, mert az első órákban a babavál folytatott kezdeti beszélgetések, egymásra nézés és ölelés segíti a mély kötődés kialakulását kettőjük között.

2. ....a születést követő első 45-60 percben az újszülött egy olyan nyugalmi állapotba kerül, melyet a békés ébrenlét jellemez, ritkán sír és úgy tűnik, mintha örömmel nézne édesanyjára.

3. ....az édesanya illata, testszaga tűnik annak a fő elemnek, mely vonzza a kisbabát, és lehetővé teszi számára, hogy ösztönösen rátaláljon az anyamellre, már az első szoptatáskor is.

4. ....minden újszülött, akit születése után egyből az édesanya mellkasára helyeznek, képes önmaga eldönteni, mikor történjen meg az első szoptatás. Ezt a jelenséget nevezik "mellre mászás"-nak.

5. ....a csecsemők 10-15%-a többször felébred az éjszaka folyamán. Ennek okai lehetnek: táplálkozási problémák, szeparációs szorongás, vagy a szülők azon szorongása és szokása, hogy azt fiygelik, alszik-e a baba.

6. ....az éjszakai rettegés (más néven: pavor nocturus) 5-15 percig tart, ez egy intenzív félelem, mely a hosszantartó alvás első óráira jellemző, amikor a gyermek megijed, de nem ébred fel és nem is emlékszik rá másnap.

7. ....az alvajárás egy olyan jelenség, mely során a gyermek alvás közben járkál és féltudatos állapotban tesz meg dolgokat. Általában örökletes, és 4-15 évesek körében a leggyakoribb.

8. ....8-9 hónapos korban gyakori az ún. "idegen szorongás", amikor a baba álmát zavarják a nap közben észlelt idegen és ismeretlen emberekre való emlékezés. Ilyenkor jó megoldás lehet, ha a kiságy mellé állva szavakkal, simogatással megnyugtatjuk őt álmában.

9. ....az első hónapban az újszülött napi 15-16 órát alszik, 5-6 szakaszban, és kb. 6 órát tölt ébren. Persze, minden gyermek más és más, nincsenek kőbe vésett szabályok. Egy 6 év körüli gyermek átlagosan 8-9 órát alszik naponta.

10. ....ha a csecsemő alvás közben cumizik, ez csökkenti a csecsemőhalál kockázatát, mivel a légzés könnyebb, a nyelv megfelelő helyzetének köszönhetően a szájban, hiszen a nyeylv előrefelé néz a cumi szívása közben.

11. ....a nyugtatócumi, ha azt speciálisan a csecsemő igényeire fejlesztették ki, segíti a szájpadlás és száj fejlődését, a szájizmok és a nyelv szopás közbeni megfelelő mozgásának köszönhetően.

12. ....nagyon fontos a konnektor eltakarása. Ha a gyermek belenyúl, áramütést kaphat, ezért használjon Chicco konnektorvédőt. 

13. ....egyes szobanövények, illetve kerti és teraszra való növények, mérgezést okozhatnak, ha a gyermek megeszi vagy megérinti. Ilyen pl. a leander, a mikulásvirág, stb. Érdemes egy kertészetben utánajárni, milyen virágai vannak otthon.

14. ....a legismertebb játékmárkák gyártóinak meg kell felelniük egy igen szigorú tesztelésnek, a játékok méretét illetőleg, hogy az a gyermekre nézve biztonságos legyen. A méretbiztonsági előírás szerint sem a játék, sem az alkatrész nem férhet át a méretellenörző hengeren, mely átmérője 31 mm, és mélysége 57 mm, a gyermek légcsövét utánozva.

15. ....a néhány hetes csecsemő számára a legmegfelelőbb pozíció, ha teljesen vízszintesen a hátán fekszik, vagy ha enyhén felfelé, fejével felfele irányban, döntött pozícióban fekszik, amikor a háta teljesen alá van támasztva.

16. ....hogy a gyermek kielégítse kícsáncsiságát, gyakran érdeklődik olyan tárgyak, dolgok iránt és nyúl értük, melyeken megragad a figyelme, de valójában nem neki való. Sok szobai díszítő tárgy, TV, hifi válhat veszélyforrássá, ezért amikor a gyermek már önállóan jár, próbáljunk meg minél kevesebb ilyen tárgyat hagyni a látóterében illetve kéznyújtási távolságra.

17. ....az olvasás egy életen át tartó gyakorlást igényel. Ezért már egészen pici kortól engedjük a gyermeknek, hogy babakönyvet lapozgasson, illetve meséljünk neki, hogy megértse a történet folyamatát, haladását, kapcsolatba kerüljön különböző anyagból készült könyvekkel és hogy a történetek által a fantáziája, az elképzelési képessége is fejlődjön.

18. ....ha mesét, történetet mesélünk a gyermeknek, azért tesszük, hogy a legtermészetesebb módon mozgassuk meg a gyermek fantáziáját, elképzelő képességét. A mesélőnek az elsődleges szerepe az, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a gyermek "látja" a történetet, és nem a történet értelmezése, interpretálása a fontos.