Utazás terhesen

Meddig lehet várandósan repülőn utazni és hogyan szervezd meg az utazást

Lehet terhesen utazni? Hány hónapos terhesen lehet még repülőn utazni? Ezek a leggyakrabban feltett kérdések a terhesség kilenc hónapja alatti utazás megtervezésekor. Nézzük meg együtt szakértőink tanácsait a terhesség alatti utazás szervezéséhez és hogy mit érdemes figyelembe venni a megtervezéskor.

Hány hónapos terhesen lehet még utazni?

Általánosságban elmondható, hogy különösebb problémák hiányában mindig lehet utazni a terhesség alatt. Mindazonáltal szem előtt kell tartani, hogy az első trimeszter, körülbelül a harmadik hónapig a legkényesebb mind a hányinger jelenléte miatt, mind azért, mert ekkor a legnagyobb a vetélés kockázata. Illetve az utolsó egy-másfél hónap is minden bizonnyal kellemetlen lehet, nemcsak az anya fáradtsága, hanem a korai szülés lehetősége szempontjából is. Azonban minden esetben javasolt kikérni a szülészorvos véleményét.

Repülős utazás terhesen

A repülőgép a legbiztonságosabb utazási eszköz még akkor is, ha különböző előírások vannak, attól függően, hogy rövid, 4 óra alatti, vagy hosszú, 4 órát meghaladó utazásról van szó. Az első esetben nincs különösebb javallat a terhes nők számára. A 4 óránál hosszabb repülések esetén azonban az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

  • Érdemes a folyosó melletti ülésbe helyet foglalni, mert így legalább 30 percenként meg lehet mozgatni a lábat, elkerülve ezzel a hosszan tartó ülésből adódó vénás pangás okozta vérrögök, trombózis kialakulását.

  • Különösen a meleg évszakokban érdemes kompressziós harisnyát húzni, hogy csökkentse a folyadék visszatartását a lábakban és elősegítse a keringést.
  • Javasolt csökkenteni a koffein és az alkohol fogyasztását, amelyeket egyébként amúgyis javasolt mindenképpen elkerülni a terhesség egész ideje alatt is.

Hány hónapos terhesen lehet még repülőn utazni?

Nem ikerterhesség esetén célszerű a 37. hét előtt utazni, azért is, mert ezen időszak után sok légitársaság nem engedi fel a terhes nőket a fedélzetre. Ha azonban ikerterhességről van szó, akkor a terhesség 32. hete után nem tanácsos repülőre szállni, mivel ebben az esetben általában korábban indul meg a szülés a kiírt születési dátumhoz képest. Mindazonáltal célszerű mindig közvetlenül a légitársaságnál érdeklődni az utazási feltételekről, mert egyesek szigorúbb korlátozásokat alkalmaznak.

Utazás terhesen autóval

Terhesség alatt is lehet autóval utazni. Ne felejtsük azonban el, hogy fontos ilyenkor is a biztonsági övet mindig becsatolva tartani, még az utolsó hónapokban is, ügyelve arra, hogy az öv a has alatt és felett helyezkedjen el. Az autóban nagyon kényelmes lehet a hátnak egy kis terhespárna használata, amely megtámasztja a megerőltetett hátat ezekben a hónapokban. Hosszú autós utak esetén mindig jó, ha legalább kétóránként megállókat tervezünk, hogy mozogni tudjunk, esetleg igénybe tudjuk venni a benzinkutak, pihenőhelyek szolgáltatásait. Nem szabad elfelejteni, hogy terhesen a mozgás hiánya okozta zavarok fokozódhatnak: érdemes szüneteket beiktatni és száraz rágcsálnivalót enni, amely ellensúlyozza a hányingert, például kekszet, kenyeret vagy gyömbért, ha úgy tetszik. A motorkerékpáron való utazás erősen ellenjavalt a méhösszehúzódást serkentő rezgések miatt, valamint azért, mert baleset esetén nagyon veszélyes.

Lehet terhesen hajón utazni? És vonaton?

Ha például egy szigetre utazva rövid, akár néhány órás hajóútról van szó, akkor nincs probléma. Egyébként viszont jobb elkerülni a hosszú hajóutakat, mert a hányinger erősebb és állandóbb lehet a hullámmozgás miatt.
A vonat ideális utazási eszköz, mert a biztonság mellett mindig van lehetőség a folyosón való mozgásra, sétálni.

GYAKORLATI TIPPEK UTAZÁSHOZ

Íme néhány hasznos utazási tipp:

  • Az utazáshoz javasolt kényelmes cipő és praktikus ruházat viselete, hogy elősegítse a keringést, és kényelmes legyen ülés közben.

  • Érdemes utazás közben nyújtózkodni, vagy apró mozdulatokat végezni a lábujjakkal és a bokával, akár ülve is.
  • Mindig legyen víz az utazás során, muszáj hidratáltnak maradni.

  • Mindig legyenek szünetek, megállók az utazás során, és nem a nyári szezon legmelegebb óráiban javasolt elindulni.