A baba napi higiéniája

Szakértői tanácsok annak megértéséhez, mely termékeket kell használni és hogyan kell gondoskodni az újszülött higiéniájáról

Sok szülő számára egy kis félelmet kelt a baba napi higiénéjéről való gondoskodás, különösen az élet első napjaiban. Csak kövess néhány apró trükköt, hogy a napi higiénia kellemes és békés pillanattá váljon. A nap legmegfelelőbb szakasza erre a tevékenységre közvetlenül a fürdés után van, amikor a baba ellazult és nyugodt.

A baba fülének tisztítása

A csecsemők és a gyermekek fülét gyakran, akár hetente többször, pamut törlőkendővel vagy fültisztító pálcikával kell tisztítani, lehetőleg biztonsági véggel. Szoruljunk csak arra, hogy csak a külső részt tisztítsuk meg, a fülkagylót.

A baba szemeinek tisztítása

A szemeket steril, fiziológiai oldatba áztatott ruhával lehet megtisztítani.

A baba körmének levágása

A körmöket gyakran le kell vágni, hogy megakadályozzuk, hogy a gyerek megkarcolja magát. Ajánlott speciális olló használata, lekerekített hegyekkel vagy reszelőkkel. Mind a láb, mind a kéz körmeit egyenesen le kell vágni, hogy elkerüljük a benövést. Célszerű finoman végrehajtani ezt a műveletet, olyan pillanatokban, amikor a baba ellazult, vagy alvás közben.

A baba orrának tisztítása

Az orr azért is különös figyelmet igényel, mert a szabadon lélegző orr a békés táplálkozásnak és a békés alvásnak az alapja. Egy kis fiziológiai oldattal kíméletesen tisztíthatuk meg az orrlyukakat, egyiket a másik után. 

Fogmosás a babáknál: mikor kell elkezdeni?

Végül nem szabad megfeledkeznünk a szájhigiéniáról, még akkor sem, ha a gyermek nagyon kicsi, és a fogai még nem jöttek ki. Táplálkozás után megtisztíthatjuk az ínyt ínygéllel, amely fertőtleníti a baba száját.

LETÖLTHETŐ TUDÁSANYAG a gyerekek szájhigiéniájáról