Tanácsok fogzás idejére

Az első jelei annak, hogy nőnek a baba fogai

A fogzás kényes szakasz a csecsemők és szüleik számára is: íme néhány fontos szempont, amelyet érdemes figyelembe venni, amikor az első kis fogak kezdenek megjelenni.

Fogzás: a fejlődés olyan szakasza, amely nem marad észrevétlen!

A baba első fogainak megérkezése gyakran aggasztó szakasz a szülők számára, akik aggódnak, amikor az első fog késik, vagy akik azt látják, hogy a fogzás kényelmetlenséget okoz kicsijük számára. Ezek az aggályok érthetőek, de gyakran megalapozatlanok, mert minden baba a maga idejében fejlődik, és nem minden tünet kapcsolódik szükségszerűen a fog kinővéséhez.

Fognövekedés az újszülöttnél: Mikor jelennek meg az első fogak? 

20 átmeneti fog van, közismertebb nevén tejfog. A két fogív mindkét felében van 5: egy középső és egy oldalsó metszőfog, egy szemfog, egy első és egy második őrlőfog. Általában elsőként - gyakran a negyedik hónap környékén - kukucskálnak ki a felső középső metszőfogak (a felső középső fogak), majd az alsó középső fogak és az azok mellettiek. Egy és két éves kor között itt az ideje, hogy az első őrlőfogak és szemfogak megjelenjenek. 3 éves korukra a második őrlőfogaknak is ki kell nőniük. De ami a fogzást illeti, az időzítés korántsem kőbe vésett: előfordul, hogy a baba első foga még nem jelent meg az első születésnapja előtt.

A tejfogak: valódi tünetek és hamis jelek

A baba első fogainak megjelenését követő napokban a kicsi szórványosan láz- vagy hasmenési tüneteket produkálhat. A közhiedelemmel ellentétben nincs tudományos bizonyíték, amely a hőmérséklet emelkedését összekapcsolná a fogzással. A kis fogat kísérő tipikus tünetek közé tartozik a nagy mennyiségű nyál, gyulladt és érzékeny íny, az étel megtagadására való hajlam, ingerlékenység és elalvási nehézségek.

Milyen az íny, amikor a fogak kijönnek?

A fájdalmas íny a fogzás valódi tünete, és a kicsik azzal próbálják enyhíteni a kellemetlenséget, hogy kezüket vagy közeli tárgyakat a szájukba vesznek. Valójában az íny dörzsölése a leghatékonyabb gyógymód a fogzási problémák ellen, ez nyújtja a legnagyobb megkönnyebbülést. A jég a terület elzsibbadására is képes, de nem minden gyerek kedveli. Kaphatóak kifejezetten fogzáshoz tervezett ínymasszírozók is: ezek egy részét hűtőbe is tehetjük a nagyobb hatékonyság érdekében. Alternatív megoldásként speciális gélek is kaphatók, amelyeket kifejezetten a duzzadt vörös íny fertőtlenítésére és enyhítésére terveztek.

LETÖLTHETŐ TUDÁSANYAG a gyerekek szájhigiéniájáról

Ínyzselé nyugtat és tisztít - 30ml

Raktáron
1 990 Ft

1 290 Ft

%

Funny Relax csörgő-rágóka 1 db

Raktáron
2 990 Ft

2 090 Ft

%